Udbrud af mæslinger i Danmark - nu 46 smittede

Publiceret: 29.04.2011

I Danmark har man vaccineret mod mæslinger siden 1987 i den såkaldte MFR vaccine (mod Mæslinger, Fåresyge og Røde hunde), der i dag er en del af Sundhedsstyrelsens børnevaccinationsprogram. At der alligevel kan udbryde en epidemi skyldes, at enkelte børn slet ikke vaccineres, og at man i børnevaccinationsprogrammet først vaccinerer i 15-måneders alderen. 

  

De personer, der er smittede, er da også primært unge og yngre voksne, der ikke er vaccineret, og småbørn typisk mellem 4 og 15 måneder. Fra barnet fødes, og til det er 4-6 måneder, er det som regel beskyttet af moderens antistoffer. 

  

Jeg har været udsat for smitte, hvad gør jeg?
Kontakt din læge. Din læge kan vaccinere dig, hvis der er gået mindre end 72 timer, siden du var udsat for smitte. Din læge kan også evt. give dig en injektion med immunglobulin. Det kan mindske symptomerne, hvis du skulle få mæslinger. 

  

Jeg tror, at jeg selv eller mit barn har mæslinger. Hvad gør jeg?
Kontakt din læge, og fortæl om mistanken til mæslinger. Lægen vil vurdere, om der er tale om mæslinger og evt. anbefale dig at bruge svagt smertestillende medicin efter behov. Smertestillende medicin kan få feberen til at falde og mindske det generelle ubehag ved sygdommen. 

  

Se billede af et mæslingeudslæt og læs mere om Mæslinger på min.medicin.dk eller besøg Statens Serum Instituts mæslingetema