Grillmad, stegemutagener og maveinfektioner

Revisionsdato: 05.09.2016
Læs her overlæge, og ansvarshavende redaktør for min.medicin.dk, Henrik Friis' råd til god grillhåndtering:

  

Råt kød og bakterier 

Der er gjort en stor indsats for at få kontrol over Salmonella bakterier i danske kyllinger. Men der er stadig en risiko, selv om den er lille, for at få en infektion med Campylobacter af dansk fjerkræ. Importeret fjerkræ indeholder oftere Salmonella bakterier og også Campylobacter, som begge kan give maveinfektion. Der kan også findes Salmonella bakterier i svine- og oksekød. Det er andre arter end i kyllingekødet, men de er også farlige.    

  

Bakterierne er på det rå kød og kommer derfra over på tallerkenen, spækbrættet og kniven, der bruges til at skære kødet inden stegning. Det betyder, at tallerken, spækbræt og andet, der har været brugt til det rå kød, skal vaskes grundigt, før det benyttes til madvarer igen. 

  

Hvis du tager det færdigstegte kød fra grillen og lægger tilbage på en brugt tallerken eller spækbræt, så vil kødsaften, som indeholder bakterier, kommer tilbage på overfladen af det stegte kød, og du risikerer en maveinfektion. Den samme risiko er der, hvis du tager spækbrættet, uden at vaske det op, og fx bruger det til at skære salat. 

  

Grilltid 

  

Maveinfektion - symptomer og behandling
Hvis du får en maveinfektion med Salmonella eller Campylobacter, går der ofte 1-2 dage, fra du har spist de forurenede madvarer, til du bliver syg. Hvor hurtig du bliver syg, afhænger bl.a. af, hvor mange bakterier, der var på den mad, du har spist.  

  

Den typiske infektion med Salmonella eller Campylobacter giver tynd mave (diarré) i nogle dage, og du kan få mavesmerter. Hvis infektionen skyldes Campylobacter, kan du have blod i afføringen. Det går som regel over af sig selv, uden du behøver at få antibiotika. Hvis diarréen er kraftig, skal du sørge for at drikke rigeligt. Juice, lys øl og sukkerholdig sodavand er gode til at erstatte den væske, du taber ved diarréen. 

  

Stegemutagener
Når du varmer mad op ved fx stegning eller grill, kan der pga. kemiske ændringer, dannes nogle nye stoffer, stegemutagener, som kan være kræftfremkaldende. Der dannes flere stegemutagener jo længere og jo kraftigere, du griller. Risikoen er også større, hvis du griller over trækul, træ eller kogler i stedet for over grillbriketter. Følg derfor Fødevarestyrelsens råd om stegning og grilning; Steg ved lav temperatur og undgå hård stegning og brankning. 


 

Læs om infektioner med bakterier som Salmonella og Campylobacter på Statens Serum Instituts hjemmeside. 

  

På min.medicin.dk kan du få mere at vide om diarré og se, hvilken medicin, der kan hjælpe mod sygdommen. 

Forfattere