Høfeber - en patienthistorie

Revisionsdato: 20.08.2020
 

Høfeber kommer aldrig belejligt. Og når man er et menneske, der elsker sol, sommer og al slags udendørs sport, som hører sommeren til, så kommer høfeberen altså virkelig på tværs. Læs Trines historie om, hvordan hun har valgt at leve med sin høfeber. 

 

"Hvornår fik du konstateret høfeber? "Hmmmm, det kan jeg ikke huske…" Kan du huske noget om, i hvilken situation du første gang mærkede symptomer på, at du havde høfeber? Pause….. "Nææ… - ikke rigtigt" 

Trines svar på de to indledende spørgsmål er en tydelig indikator på, hvordan Trine forholder sig til sin høfeber. Trine gør en mellemting mellem at lade som om, den ikke er der, og så alligevel være klar til kamp, når den viser sit irriterende ansigt. 

 

Høfeber portræt 

 

Beachvolley med tårerne løbende ned af kinderne…
"Jeg elsker, når det bliver forår, og jeg kan komme ud og dyrke sport", siger Trine, der er en af den slags mennesker, der bare MÅ ud, når solen skinner." Jeg elsker sommer og sol, og alt det der følger med af strand- og udeliv", siger hun. Så når det er sommer, og græspollentallene er tårnhøje, og der er beachvolleystævne i nærheden, så nægter Trine at lade sig stoppe af allergien. 

"For et par år siden var der sådan en dag, hvor jeg faktisk havde det rigtig skidt med høfeberen, men der var et stævne, som jeg bare ikke ville gå glip af, og som jeg så gik til alligevel. Det var måske lidt åndssvagt, for jeg havde det virkelig elendigt undervejs, men på den anden side så fortrød jeg det nu alligevel ikke bagefter. Jeg havde til gengæld helt sikkert fortrudt, hvis jeg havde siddet derhjemme indendørs og plejet allergien. Så havde jeg virkelig haft ondt af mig selv." 

 

"Jeg er jo en heldig allergiker"
Trine er 37 år og har hele sit liv haft allergien tæt på kroppen. Hendes far og flere andre familiemedlemmer er multiallergikere, så jeg er jo heldig, som hun siger. Trine fik som ung foretaget en priktest, der viste, at hun kun reagerer på græspollen. Derudover kan hun mærke, at enkelte fødevarer, fx æbler og nogle typer nødder fx mandler kan give hende lidt kløe i mund og svælg. Når der er græspollen i luften, får Trine løbenæse, svien og kløen i øjnene, hun bliver træt og utilpas og har mest lyst til at ligge ned indendørs uden for meget lys. 

 

Selvom Trine helst vil lade som om, hun slet ikke er allergiker, så tager hun alligevel sine forholdsregler, når hun ved, det er sæson for græspollen. Tidligere tog hun dagligt medicin, når det var højsæson for græspollen, men nu klarer hun sig uden. I dag tjekker hun i stedet Dagens Polletal, og hvis de er høje, går hun ikke hjemmefra uden at være bevæbnet med næsespray og/ eller øjendråber, som hun bruger efter behov, når symptomerne optræder. 

 

Trines fem gode råd:  

  • Hæng ikke sengetøjet ud, når du ved, at pollentallene er høje
  • Tjek pollental - tag øjendråber, næsespray med dig
  • Prøv at skylle næsen med vand - det er lidt besværligt og ikke så behageligt, men det virker.
  • Bliv evt. vaccineret, hvis du er meget generet
  • Brug svanemærkede parfumefri produkter.

 

Læs om høfeber

Læs Jans historie om livet med astma

Læs mere i Tema om høfeber.  

 

Artiklen er af ældre dato, sidst gennemgået i 2020.