Vaccination på rejsen

Revisionsdato: 15.02.2021
Hvis du skal rejse til et udviklingsland, er det en god ide at undersøge, om du bør vaccineres, før du skal af sted. Nogle vacciner skal du have flere gange, så det er godt at være tidligt ude.

Du kan læse mere om de aktuelle anbefalinger for vaccination på rejser på Statens Serum Instituts hjemmeside. Du bør altid være vaccineret mod difteri og stivkrampe (tetanus) inden for de sidste 5 år eller genvaccineret inden for de sidste 10 år.  

 

Vaccination  

Skal overvejes i disse tilfælde:  

Hepatitis A 

Leverbetændelse 

Hvis du skal til områder med dårlig hygiejne uden for Vesteuropa, Nordamerika og Australien. 

Er fx relevant til børn af indvandrere ved besøg i forældrenes oprindelsesland. 

Hepatitis B 

Leverbetændelse 

Bør overvejes hos alle rejsende og udstationerede med længerevarende (måneders) ophold i områder, hvor kronisk hepatitis B er hyppig. 

Er meget relevant, hvis du skal arbejde inden for sundheds- eller institutionsområdet, hvis du har hyppig, tæt kontakt til lokale småbørn eller har seksuelle kontakter. 

Gul feber 

Hvis du skal til tropisk Afrika og Sydamerika mellem 15º nord og 15º syd. 

Japansk encephalitis (JE) 

Japansk hjernebetændelse 

Hvis du skal opholde dig i mere end 1 måned i landområder, hvor der er smittespredning med JE-virus. Hvis der er epidemi, gælder det også korttids-rejsende. Japansk encephalitisvirus forekommer især i landdistrikter og storbyers slumkvarterer. Smitterisikoen er størst i fugtige årstider. 

Kolera 

Hvis du skal opholde dig i længere tid i områder med kolera eller skal arbejde inden for sundhedsvæsenet i sådanne områder. 

Tyfus 

Hvis du skal opholde dig i områder med tyfus og under dårlige hygiejniske forhold. Normalt anbefales kun vaccination af indvandrere på familiebesøg og langtidsrejsende til områder med tyfus. 

Meningokoksygdom A+C 

Meningitis 

Hvis du skal opholde dig i mere end få uger i områder, hvor meningokoksygdom forekommer hyppigt, eller hvor risikoen for epidemier skønnes at være stor, fx i flygtningelejre. 

Rabies (hundegalskab) 

Hundegalskab (rabies) forekommer udbredt i visse områder af Afrika, Asien, Sydamerika og Østeuropa, hyppigst i landdistrikter. Anbefales, hvis du skal på længerevarende ophold i sådanne områder, og især hvis du har kontakt med dyr eller skal opholde dig i et område med mere end et døgns rejse fra et rabies-vaccinationscenter. 

 

Læs gode tips til, hvordan du undgår dårlig mave på rejsen 

Læs tips om ophold i solen, solbeskyttelse og D-vitamin 

Læs om myggestik og sex på rejsen