Depression - en patienthistorie

Revisionsdato: 21.01.2021

"Min depression startede egentlig ved, at jeg fik en hjernerystelse," begynder Lise, "jeg havde fjollet rundt og leget klovn sammen med en veninde, da jeg slog hovedet ind i en dørkarm. Hjernerystelsen gjorde, at jeg ikke kunne lave noget som helst i et halvt år. Jeg lå bare… Samtidig begyndte jeg at gå til kraniosakral massage, og jeg tror, at koblingen af massagen og det, at jeg kun kunne ligge ned dagen lang, gjorde, at en masse traumatiske ting fra min barndom dukkede op. Oplevelser jeg helt klart havde fortrængt, men som nu meldte sig og som gjorde mig helt i tvivl om, hvem jeg egentlig var." 

 

Blev afhængig af små sedler
"Hvordan blev du klar over, at du havde en depression?" "Det vidste jeg heller ikke først - det var jo lidt svært at adskille, hvad der var hjernerystelse, og hvad der var depression. Men jeg begyndte at have en anden adfærd. Jeg forsøgte at undgå kontakt med alle andre mennesker end de allernærmeste, det var pludselig en overvindelse for mig at skulle tage på arbejde, jeg skulle slæbe mig ud af døren. Og når jeg så kom ud, kunne jeg ofte ikke finde ud af, hvad det egentlig var, jeg skulle. Det var så slemt, at jeg på et tidspunkt skrev små sedler til mig selv, som jeg lagde i lommen. Du er på vej til tandlæge, stod der fx. Ellers glemte jeg simpelthen, hvad jeg skulle. Om noget af det også skyldtes hjernerystelsen, skal jeg ikke kunne sige, men samtidig havde jeg den der massive og tunge følelse af bare ikke at orke at leve mere, jeg havde bare lyst til at forsvinde - og det var i hvert fald depressionen." 

 

Kvinde der ligger i hængekøje 

 

"Hvad gjorde du så, hvordan fik du hjælp?" "Min mand har selv for mange år siden prøvet at have en depression. Han syntes, jeg havde nogle symptomer, der lignede, så han fik mig til lægen. Hos lægen besvarede jeg et skema, der viste, at jeg havde symptomer svarende til en depression. Efter samtale med en psykolog besluttede jeg at tage imod lægens tilbud om medicin. Og så begyndte jeg at tage citalopram (middel, der anvendes mod bl.a. depression og angst, red.), som jeg derefter tog i to år." 

 

Tegn på at du har en depression  

 

  • Du sover meget eller kan ikke sove
  • Du har social fobi - trækker dig væk fra andre
  • At tage på arbejde er en overvindelse, du skal slæbe dig af sted
  • Du mister kontakten til din omgangskreds, undtagen de allernærmeste

 

 

Medicin, fysioterapeut og psykolog
"Medicinen hjalp mig godt. Efter ca. tre ugers behandling begyndte jeg at føle, at "jeg kunne få luft igen", fortæller Lise. Mens hun var sygemeldt, gik hun hos både en psykolog og en fysioterapeut. For nogenlunde samtidig med depressionen havde Lise fået svære smerter i begge arme - de var kraftesløse og kunne næsten ikke bruges. "I dag tænker jeg, at det var min krops måde at sige, at jeg ikke orkede mere - jeg havde simpelthen klaret alt for meget, alt for længe - så nu ville armene bare ikke mere." Når Lise havde været hos fysioterapeuten, kunne hun fortælle psykologen, hvad hun havde oplevet under den fysiske behandling, og det inspirerede den samtale, hun havde med psykologen, og det husker Lise som noget rigtig godt. "Når man både har fysiske og psykiske symptomer, som jeg havde, var det rigtig godt for mig, at der blev taget hånd om begge dele i behandlingsforløbet." 

 

Svært at slippe medicinen
Lise prøvede tre gange at trappe ud af medicinen, men hver gang fik hun tilbagefald - de triste tanker kom tilbage for fuld kraft. Tredje gang, da depressionen havde stået på i ca. to år, følte Lise sig endelig klar til at trappe ud. Og belært af erfaringen trappede hun nu ud, så langsomt, som overhovedet muligt - til sidst tog hun kun 10 mg af medicinen hver anden dag. I dag er det ca. 4 år siden, og hun er for længst igang igen med fuldtidsarbejdet som mentor og elevcoach på en erhvervsskole i Jylland. 

 

Lises gode råd til andre med depression  

 

  • Søg psykologhjælp, før du begynder at tage medicin, det er ikke alle, der har brug for medicin.
  • Lad psykologen hjælpe dig med at vurdere, om medicin kan hjælpe i dit tilfælde.
  • Bed dine nærmeste minde dig om, hvordan du er, når du ikke har en depression.
  • Læg dig ud i hængekøjen...
  • Sørg for, at der er noget muntert og livsbekræftende omkring dig, fx sjove film.

 

"Fortæl mig, hvem jeg er!"
"Hvad gjorde du - hvad brugte du tiden til, da depressionen var værst?" "Jeg lå rigtig meget i vores hængekøje ude i haven og kiggede op i træerne, og så sov jeg rigtig meget. Nogen kan ikke sove, når de har en depression, men jeg var så træt, så træt, så jeg kunne bare sove hele tiden. Jeg brugte også tiden til at tale med mine gode veninder, min mand og mine børn. De hjalp mig med at finde min identitet igen. Det var ligesom om, jeg helt var på gyngende grund - jeg vidste ikke selv, hvem jeg var. Mine nærmeste hjalp mig fantastisk godt ved at spejle mig og fortælle mig, hvem jeg var." 

 

Kan jeg få tilskud til psykolog?  

 

Din læge kan henvise dig til psykolog, hvis hun vurderer, du har en depression. Med offentligt tilskud skal du selv betale 397,- for første konsultation og dernæst 331,- for hver af de efterfølgende.  

Læs mere omOffentlige tilskudsordninger på Psykologer i Danmarkshjemmeside 

 

Kilde: psykologeridanmark.dk, 2016.  

 

Artiklen er af ældre dato, sidst gennemgået i 2021.