Gå til toppen af siden...

Søg efter sygdomme

 

Tema om forhøjet blodtryk

Tema om forhøjet blodtryk
Bliv klogere på forhøjet blodtryk. Få svar på, hvorfor forhøjet blodtryk kaldes for den stille dræber.

Emneord/synonymer

 
Hævede ben
Ødemer
medicin.dk Copyright © 2011 DLI A/S

Vand i kroppen

Revideret: 23.09.2014

Hvad er Vand i kroppen?

Vand i kroppen (ødemer) er en tilstand, hvor du har en øget væskeansamling i kroppen. Den øgede mængde vand sidder normalt nedadtil, fx omkring anklerne, men væsken kan også lejre sig i et af kroppens hulrum, fx i bughulen eller lungehinden, eller fordele sig mere udbredt i vævene. 

Du får hævede ankler eller fødder, eller måske hæver hele benet. Hvis det kun er det ene ben, der hæver, skyldes sygdommen næsten altid hæmmet tilbageløb fra foden. Det kan skyldes årebetændelse eller » blodprop i venerne i benet. Har du væskeansamlinger i lungerne, lungehinderne eller bughulen, kan du få vejrtrækningsproblemer. 

Hvordan forløber sygdommen?

Hvordan forløbet bliver, afhænger helt af hvad årsagen er til, at du har vand i kroppen. 

Hvem får sygdommen?

Alle kan få vand i kroppen, men det er mest almindeligt hos ældre, hvor venetilbageløbet fra benene er svækket, eller hvor » hjertet, leveren eller » nyrerne er begyndt at svigte. Hvis du sidder stille i længere tid, fx på længere flyrejser, kan du få væskeophobning i benene. 

Hvad er årsagen til vand i kroppen?

Vandindholdet i kroppen er normalt meget konstant - det er først og fremmest reguleret af, hvor meget » vand og salt nyrerne udskiller. En række forskellige hormoner kan påvirke denne vandudskillelse, men normalt er vandindholdet i kroppen uafhængigt af, om vi drikker 1 eller 4 liter i døgnet.

Ødemer omkring anklerne kan skyldes dårlig venepumpeaktivitet eller dårligt tilbageløb af blod fra benene. Øget vand andre steder i kroppen er som regel tegn på sygdom i hjertet, leveren eller nyrerne. Hvis vandet samler sig i bughulen, er årsagen oftest leversygdom. Samler vandet sig i lungerne eller lungehinden, er årsagen oftest hjerte- eller lungesygdom. 

Øget vand i kroppen kan også skyldes behandling med væskebindende medicin. 

Undersøgelser

Hvis du konstant eller jævnligt har for meget vand i kroppen, kan en række undersøgelser vise, om det er på grund af en sygdom i hjertet, leveren eller nyrerne.

Undersøgelserne er individuelle, men de kan omfatte: 

Behandling

Hovedmidlet til at behandle for meget vand i kroppen er vanddrivende medicin, som kan nedsætte indholdet af vand og salt i din krop. Afhængigt af årsagen til sygdommen kan du også få andre former for medicin. 

Lægemidler

Vanddrivende midler

Vanddrivende midler (diuretika) virker ved at drive salt og væske ud af kroppen og ved at udvide de små blodkar. Begge virkninger medfører, at blodtrykket falder.

Der findes tre forskellige typer af vanddrivende midler: 

  

Thiazider og slyngediuretika kan medføre, at indholdet af kalium i blodet falder. Derfor er disse midler tilsat kalium eller anvendes sammen med kaliumtilskud eller kaliumbesparende diuretika. 

Thiazider
Virksomme stofferPræparater
Slyngediuretika
Virksomme stofferPræparater
Kaliumbesparende midler
Virksomme stofferPræparater
Vanddrivende midler i kombination
Virksomme stofferPræparater
Kalium
Virksomme stofferPræparater
Karstabiliserende midler
Virksomme stofferPræparater

Forfattere

» Lars Bjerrum (Forfatter)
Find en sygdom
Klik på det område på figuren, hvor sygdommen hører hjemme. I det nye vindue vises det valgte område med detaljer, som du kan klikke på og få en liste med sygdomsbeskrivelser. Den valgte sygdomsbeskrivelse åbner i et nyt vindue.
Håret Hjernen Øjnene Ørerne Næsen Ansigtet/kinderne Munden Spiserøret Skjoldbruskkirtlen Skelettet Musklerne Huden Hænderne Musklerne Skelettet benene Huden Fødderne Rygsøjle Blodet og nymfesystemet Luftvejene Brysterne Hjertet og kredsløbet Leveren Mavesækken Galdeblæren Bugspytkirtlen Tarmene Nyrerne Højre Nyrerne Urinvejene Tarmene Kvindelige kønsorganer Mandelige kønsorganer