Gå til toppen af siden...

Søg efter sygdomme

Læs mere

 
Meningitis

Undersøgelser

 
Blodprøvetagning

Emneord/synonymer

 
Børnelammelse
Virusinfektion
medicin.dk Copyright © 2011 DLI A/S

Polio

Revideret: 21.01.2014

Hvad er Polio?

Polio er en smitsom virussygdom, der kan medføre alvorlige lammelser. Heraf den danske betegnelse "børnelammelse". Polio var indtil 1950'erne en almindelig sygdom, men er nu næsten udryddet takket være udbredt vaccination af børn mod polio.

Hos de fleste er infektionen helt uden symptomer eller med lette symptomer i form af feber, ondt i halsen eller diarré. Mindre end 1% af de smittede udvikler lammelser, der hyppigst rammer benene, men også kan omfatte arme og de muskler, man bruger til at trække vejret med. Man kan også få » meningitis med hovedpine og stivhed i nakken.

Hvordan forløber sygdommen?

Fra du bliver smittet, til de første symptomer viser sig, går der mellem 6 og 20 dage. Hos de personer, der får lammelser, bliver lammelserne værre i en periode på 2-3 dage. Derefter bliver du normalt gradvis bedre, og musklernes funktion bliver normale. Det kan dog tage mange måneder.
Hos nogle patienter er der varige lammelser. Den mest alvorlige komplikation er lammelse af vejrtrækningsmusklerne, som kan være dødeligt.

Hvem får sygdommen?

Den sidste store polioepidemi ramte Danmark i 1952-1953 og man fandt ca. 2.000 tilfælde af polio. De fleste af tilfældene var blandt børn. 

Polio forekommer ikke længere i Danmark. Også på verdensplan er polio næsten forsvundet. I 1988 var der 350.000 tilfælde, mens der i 2008 var 1.659 tilfælde og i 2012 kun 223 tilfælde. Da poliovirus kun kan leve i mennesker, er det realistisk at tro på, at polio er tæt på at være udryddet. Et aktuelt (2013) udbrud i det urohærgede Syrien, hvor sygdommen ellers har været forsvundet siden 1999, understreger vigtigheden af at opretholde vaccinationsprogrammer globalt - indtil sygdommen med sikkerhed er udryddet. 

Hvordan smitter polio?

En smittet person udskiller store mængder virus i afføringen. Dette kan forurene drikkevand, så andre får smitten ved at drikke det forurenede vand. Smitte kan også ske direkte fra person til person.

Hvad er årsagen til polio?

Poliovirus. Der findes tre forskellige typer af poliovirus.

Undersøgelser

Poliovirus kan påvises i sekret fra svælget og » afføring hos en smittet. I en » blodprøve kan poliovirus påvises indirekte ved at måle kroppens antistoffer mod polio. 

Behandling

Der findes ingen medicinsk behandling af polio, men det er vigtigt at behandle komplikationer. Ved lammelse af vejrtrækningsmusklerne er det nødvendigt med kunstig vejrtrækning (respirator).
Fysioterapi med styrke- og koordinationstræning kan hjælpe den syge til at opnå bedre muskelfunktion.
 

Polio kan forebygges ved » vaccination. Vaccinen indgår i » Sundhedsstyrelsens børnevaccinationsprogram, hvor poliovaccine gives samtidig med andre børnevacciner til indsprøjtning. (Vaccine på et stykke sukker anvendes ikke længere i Danmark).
Voksne, der ikke tidligere er vaccineret, kan også blive vaccineret med poliovaccine til indsprøjtning. 

Forfattere

» Court Pedersen (Forfatter)
Find en sygdom
Klik på det område på figuren, hvor sygdommen hører hjemme. I det nye vindue vises det valgte område med detaljer, som du kan klikke på og få en liste med sygdomsbeskrivelser. Den valgte sygdomsbeskrivelse åbner i et nyt vindue.
Håret Hjernen Øjnene Ørerne Næsen Ansigtet/kinderne Munden Spiserøret Skjoldbruskkirtlen Skelettet Musklerne Huden Hænderne Musklerne Skelettet benene Huden Fødderne Rygsøjle Blodet og nymfesystemet Luftvejene Brysterne Hjertet og kredsløbet Leveren Mavesækken Galdeblæren Bugspytkirtlen Tarmene Nyrerne Højre Nyrerne Urinvejene Tarmene Kvindelige kønsorganer Mandelige kønsorganer