Blodprøve ved diabetes

Revisionsdato: 11.08.2017

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

Når du spiser, nedbrydes maden til bl.a. sukkerstoffer, som optages i blodet. Hormonet insulin, som dannes i bugspytkirtlen, sørger for, at sukkerstofferne transporteres fra blodet og ind i cellerne i kroppens væv.  

 

Hvis du har diabetes (sukkersyge), producerer du for lidt insulin, eller det insulin, du producerer, fungerer ikke optimalt. Sukkerstofferne kan derfor ikke komme ind i kroppens celler, eller har meget svært ved det. Så bliver sukkerstofferne i blodet, og blodsukkeret stiger. Man kan derfor undersøge, om du har diabetes ved at måle mængden af sukker i blodet. Disse blodprøver er relevante ved: 

 

Hvis du allerede har fået konstateret diabetes, og selv måler dit blodsukker, skal du jævnligt have målt dit langtids-blodsukker HbA1c, også kaldet "sladrehanken". 

Hvad er blodprøvetagning?

En blodprøve er en mindre mængde (5-10 ml) blod, som tages fra en blodåre (vene). Som regel tages blodprøven i en af dine blodårer, som ligger lige under huden, fx i albuebøjningen. Hvis du er indlagt og har en venflon (en kanyle, der lægges på håndryggen til fx at give dig medicin) kan du få taget blodprøven gennem den. Er der kun behov for en lille blodprøve, kan den tages i en fingerspids eller i øreflippen.  

 

Inden blodprøven tages, får du en staseslange (elastik) strammet om overarmen. Det får blodet til at hobe sig op og fylde årerne, så blodprøven lettere kan tages. Derefter sprittes huden af for at undgå bakterier i blodprøven. Når spritten er fordampet, stikkes en nål ind i blodåren, og prøveglassene fyldes op. Det er almindeligt, at der tages flere glas til forskellige undersøgelser.  

 

Der tages blodprøve 

Hvad kan undersøgelsen vise?

Blodsukker måles som millimol glukose (sukker) pr. ml blod. Blodsukkeret ændrer sig i løbet af dagen. Det vil typisk være lavt om morgenen, inden du har spist morgenmad, og stiger i løbet af dagen afhængig af, hvad du spiser, og hvad du foretager dig.  

 

Et fasteblodsukker måles i en blodprøve, som tages, før du har spist morgenmad. Hvis dit fasteblodsukker er større end 7 mmol/ml, er det tegn på diabetes. 

 

Langtids-blodsukkeret Hæmoglobin A1c (HbA1c) måles i mmol/mol og siger noget om dit blodsukker de sidste 8-12 uger. Det kan ligge mellem 45 og 75 mmol/mol, og det er meget individuelt, hvilke værdi man skal stile efter. 

Hvordan foregår undersøgelsen?

Hvordan foregår undersøgelsen?
Du kan få taget en blodprøve hos din egen læge, på sygehuset eller på et laboratorium. 

 

Gør det ondt?
Du kan mærke et lille stik, når kanylen føres ind i blodåren, men det gør ikke særlig ondt.  

Hvordan forbereder jeg mig?

Hvis du skal have taget fasteblodsukker, må du ikke drikke eller spise fra midnat, aftenen inden blodprøven skal tages om morgenen. 

Du må gerne drikke et glas vand. Vigtig medicin skal du tage som sædvanlig, medmindre andet er aftalt med din læge. 

Følg i øvrigt altid den vejledning, du får, i forbindelse med undersøgelsen. 

 

Læs også Tema om diabetes. 

Særlige hensyn

Hos børn kan man, for at mindske gener ved stikket, sætte et lokalbedøvende plaster (Emla®) på 1 time før, blodprøven skal tages. Tag plastret af 15 minutter før, barnet skal stikkes. Plastrene kan købes på apoteket. 

Andre forhold

Svar på undersøgelsen 

Dette skal du aftale med den læge, der har henvist dig til undersøgelsen. 

I de fleste tilfælde vil du kunne se svaret på sundhed.dk eller minsundhedsplatform.dk (Region Hovedstaden og Region Sjælland), hvor du logger på med NemID. 

 

Forbered dig på, hvad du vil spørge lægen om. 

Skriv evt. en huskeseddel. 

  • Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?
  • Hvordan får jeg svar? (samtale, SMS, mail eller brev)
  • Hvem giver mig svar?
  • Overvej, om du skal have en pårørende med, når du får svar på undersøgelsen.

Forfattere/Referenter

Louise Thrane (Forfatter)