Lumbalpunktur

Revisionsdato: 01.05.2017

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

Lumbalpunktur (også kaldet rygmarvsprøve) anvendes i situationer, hvor undersøgelse af rygmarvsvæsken (cerebro-spinalvæsken) kan hjælpe lægen til at stille den rigtige diagnose eller vurdere, om en sygdom har spredt sig til hjerne eller rygmarv. 

 

Eksempler på situationer, hvor du vil få foretaget en lumbalpunktur: 

Hvad er en lumbalpunktur?

Lumbalpunktur (nogen gange kaldet rygmarvsprøve) er en procedure, hvor man tapper små mængder af cerebrospinalvæsken og anvender det til forskellige undersøgelser, fx for bakterier. Derved kan man bedre stille en korrekt diagnose. Cerebrospinalvæsken er den væske, der ligger uden om hjernen og rygmarven og er afgrænset af hjernehinderne. 

Hvad kan undersøgelsen vise?

Normale fund 

Den normale cerebrospinalvæske er klar som vand, indeholder ingen eller meget få hvide blodlegemer, og har et lavt indhold af protein (æggehvidestof). Der er endvidere et indhold af glukose (sukker), som svarer til 65-100% af glukoseindholdet i blodet. 

  

Unormale fund 

Typiske unormale fund ved infektion er et øget antal hvide blodlegemer. Celletypen og forandringer i protein- og sukkerindhold kan hjælpe lægen til at afgøre, om det drejer sig om en bakterie- eller virusinfektion. Ved meningitis med bakterier er der ofte mange celler af typen granulocytter samt højt indhold af protein og lavt indhold af glukose, mens der ved virusinfektion er mange celler af typen lymfocytter, normalt indhold af protein og glukose. 

Ved kroniske hjernesygdomme kan celletallet være lidt over det normale, men ikke så højt som ved meningitis. Protein kan være forhøjet. Ved hjerneblødning kan findes røde blodlegemer i cerebrospinalvæsken. 

Ved mistanke om Borrelia i nervesystemet vil man undersøge, om der er bakterier eller virus i væsken, enten ved at påvise selve bakterien eller virus, eller ved at undersøge, om der er antistoffer mod bakterien i væsken. 

Hvordan foregår undersøgelsen?

Hvor foregår undersøgelsen? 

Undersøgelsen foregår næsten altid på sygehus, enten i et ambulatorium eller under en indlæggelse. Lumbalpunktur kan gennemføres uden lokalbedøvelse, men i nogle situationer vil lægen vælge at lægge lidt lokalbedøvende inden undersøgelsen, fx hvis man skønner, at undersøgelsen kan være vanskelig. 

  

Hvordan udføres undersøgelsen? 

I forbindelse med undersøgelsen skal du enten sidde op med ryggen foroverbøjet, eller ligge på siden. Punktur foretages med en tynd kanyle. Indstiksstedet svarer til mellemrummet mellem de to lænderyghvirvler, der ligger i højde med hoftekammen. Ved at vælge dette indstikssted er man sikker på, at der ikke kan ske skade på rygmarven. Kanylen føres gennem huden og ind til rygmarvsvæsken. Når kanylespidsen ligger i væskerummet, så vil væsken langsomt kunne dryppe ud i glas til de diagnostiske undersøgelser. Der udtømmes typisk 5-10 ml væske. 

  

Slideshow - Skovflåt billede 8 

  

Hvor lang tid tager undersøgelsen? 

Det tager 10-30 minutter. 

  

Gør det ondt? 

Du vil kunne mærke stikket, men sædvanligvis gør det ikke meget ondt. Der kan dog undertiden være en kortvarig, jagende smerte. 

  

Er der noget, jeg skal passe på med bagefter? 

I de fleste tilfælde vil du kunne rejse dig og gå rundt lige efter undersøgelsen. Hvis der er taget meget væske fra til undersøgelser, kan lægen dog bede dig om at ligge fladt i sengen i 1-3 timer. Den hyppigste bivirkning til lumbalpunktur er kortvarig hovedpine, som kan holdes i ro med fx paracetamol. Hos enkelte varer hovedpinen flere dage og er karakteristisk ved, at den kommer "som et lyn fra en klar himmel", når du rejser dig fra liggende til siddende stilling. 

Relativt hyppigt er også rygsmerter, som varer et døgns tid. Meget sjældent kan ses mere alvorlige bivirkninger som blødning, infektion eller øget hjernetryk. 

Hvordan forbereder jeg mig?

Lumbalpunktur kræver ingen særlig forberedelse. Ved planlagt lumbalpunktur vil du dog i nogle situationer blive bedt om at møde fastende til undersøgelsen. 

Særlige hensyn

Lumbalpunktur kan være vanskelig at udføre hos meget overvægtige, hos gravide og hos personer med abnorme krumninger af rygsøjlen (skoliose) eller andre sygdomme omkring rygsøjlen. 

Andre forhold

Svar på undersøgelsen 

Dette skal du aftale med den læge, der har henvist dig til undersøgelsen. 

  

Forbered dig på, hvad du vil spørge lægen om. 

Skriv evt. en huskeseddel.  

  • Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?
  • Hvordan får jeg svar? (samtale eller brev)
  • Hvem giver mig svar?
  • Overvej, om du skal have en pårørende med, når du får svar på undersøgelsen.

Forfattere/Referenter

Court Pedersen (Forfatter)