Screeningsmammografi

Revisionsdato: 29.10.2010

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

Som led i en folkeundersøgelse for brystkræft hos kvinder får alle kvinder i Danmark mellem 50 og 69 år tilbudt en røntgenundersøgelse af brysterne, en såkaldt mammografi. 

Hvis man opdager brystkræft i tide, kan det helbredes. I tide vil som regel sige, at brystkræftknuden er lille og kan ses på mammografien, før du selv kan mærke den. 

Hvad er røntgen?

Røntgenstråler er elektromagnetiske bølger ligesom almindeligt lys, men med så kort bølgelængde at det kan trænge gennem krops-væv. Strålerne sendes fra et røntgenrør gennem patienten til en plade med en fotografisk film, billederne gemmes i elektronisk form. 

Der fremkommer sort-hvide billeder af det område, som er belyst. Knogler vil ses som hvide skygger, mens bløddele, fx tarme og lunger, vil ses som mørkegrå skygger. Til nogle undersøgelser kræves der et kontraststof, for at man kan skelne de enkelte bløddele fra hinanden. 

 

Røntgenstråling er radioaktiv stråling og kan derfor være farligt. De mest strålefølsomme celler sidder i æggestokke og testikler, som man beskytter med en blykappe, hvis du skal røntgenfotografes tæt ved. 

Det personale (radiografer), som skal foretage røntgenundersøgelsen, forlader rummet under undersøgelsen, eller anvender blyforklæder, for at undgå at blive udsat for megen stråling. Man vil altid vælge undersøgelser, som giver patienten den laveste stråledosis.  

Hvad kan undersøgelsen vise?

På røntgenfilmen vil lægen se efter knuder, forskelle i brystvævet på de to sider og efter eventuelle kalkaflejringer. Kalkaflejringer kan være tegn på en knude (tumor). 

Hvis lægen ser noget unormalt, vil du typisk blive indkaldt til en nærmere undersøgelse. 

Hvordan foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foregår på screeningsklinikker rundt om i landet og tager ca. 15 minutter. Brystet røntgenfotograferes mellem 2 plader. Som regel tages kun et billede af hvert bryst. 

  

Gør det ondt? 

Det gør som regel ikke ondt, men det kan være ubehageligt, når brystet skal klemmes sammen, især for kvinder med små bryster. 

 

Mammografi 

Hvordan forbereder jeg mig?

Du vil blive bedt om at klæde dig af på overkroppen. Du behøver ikke fjerne smykker. 

Særlige hensyn

Kvinder med proteser/implantater kan som regel sagtens fotograferes. 

Graviditet

Ikke relevant.

Det er kun kvinder mellem 50 og 69 år, som får tilbudt en screeningsmammografi. 

Amning

Kan foretages

Det er dog kun kvinder mellem 50 og 69 år, som får tilbudt en screeningsmammografi. 

Andre forhold

Svar på undersøgelsen 

Du får som regel svar efter 2-4 uger af den ansvarlige overlæge. 

 

Forbered dig på, hvad du vil spørge lægen om.  

Skriv evt. en huskeseddel.  

  • Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?
  • Hvordan får jeg svar? (samtale eller brev)
  • Hvem giver mig svar? 
  • Overvej, om du skal have en pårørende med, når du får svar på undersøgelsen.