Åreknuder i spiserøret

Revideret: 05.08.2016

Hvad er Åreknuder i spiserøret?

Åreknuder i spiserøret (øsofagus-varicer) er udposninger på blodkarrene i den nederste del af spiserøret.

Symptomer

Normalt mærker du ikke noget til sygdommen, før du får en blødning. Blødningen kan være lille og blot vise sig som sort afføring, eller den kan være alvorlig og komme som en pludselig, livstruende opkastning af frisk blod.

Hvordan forløber sygdommen?

Sygdommen skyldes typisk skrumpelever, men der kan gå mange år, fra du udvikler skrumpelever, til du danner åreknuder i spiserøret. Det er alvorligt at udvikle åreknuder i spiserøret, fordi det kan give livstruende blødninger. 

Hvem får sygdommen?

Åreknuder i spiserøret ses ved alvorlige sygdomme i leveren herunder skrumpelever, blodprop i leveren og ved svulster, som vokser ind i de store vener, der fører blodet til leveren. 

Hvad er årsagen til åreknuder i spiserøret?

Ved skrumpelever bliver blodets afløb gennem leveren hæmmet, og der kommer overtryk i blodårerne i den nederste del af spiserøret. Dette kan føre til åreknuder.
Den mest almindelige årsag til skrumpelever er overdreven indtagelse af alkohol, men smitsom leverbetændelse i kronisk form kan også føre til skrumpelever og hermed til åreknuder i spiserøret. 

Undersøgelser ved åreknuder i spiserøret

Hvis lægen har mistanke om, at du har åreknuder i spiserøret, får du foretaget en kikkertundersøgelse af spiserør og mavesæk (gastroskopi). Du får også taget blodprøver, for at lægen kan se, om du har en sygdom i leveren. 

Specielle forhold hos børn

Der findes sjældne sygdomme i lever-kredsløbet, som kan føre til, at børn får åreknuder i spiserøret.

Behandling af åreknuder i spiserøret

Ballonbehandling 

Blødning fra åreknuder i spiserøret kan være livstruende, og behandlingen skal derfor indledes akut. Hvis blødningen er meget voldsom, kan man anvende ballonbehandling i akutfasen som en nødbehandling, indtil man kan få lukket de blødende åreknuder. 

Ballonbehandlingen udføres ved hjælp af en kikkert, som fører ballonen ned til det område, der bløder. Når ballonen pustes op, afklemmer den blodkarrene, og blødningen stopper. 


Medicinsk behandling 

Formålet med den medicinske behandling er at sænke trykket i åreknuderne i spiserøret og derved mindske risikoen for blødning. Der er to måder, man kan sænke trykket på:  

  • Ved en direkte virkning, der nedsætter blodgennemstrømningen (terlipressin)
  • Ved en hæmning af nogle hormonlignende stoffer (octreotid).

Ved akut blødning begynder man ofte behandlingen med terlipressin. Herefter vil man foretage en kikkertundersøgelse og sætte elastikker på de blødende åreknuder for at standse blødningen. Størstedelen af alle blødninger kan standses ved en kikkertundersøgelse. Når blødningen er overstået, bliver du behandlet med en beta-blokker (propranolol), som skal forhindre, at du får en ny blødning. 

 

Lægen vil også forsøge at fjerne årsagen til, at du har fået skrumpelever ved at give dig råd om, hvordan du kan forbedre din leverfunktion (undgå alkohol), give dig et vitamintilskud og evt. starte behandling med vanddrivende medicin. 

 

Hvis du har flere spørgsmål om din sygdom, kan du kontakte Leverforeningen

Lægemidler

Midler mod åreknuder i spiserøret

Vanddrivende midler

Vanddrivende midler (diuretika) virker ved at drive salt og væske ud af kroppen og ved at udvide de små blodkar. Begge virkninger medfører, at blodtrykket falder.

Der findes tre forskellige typer af vanddrivende midler: 

 

Ved kronisk nyresvigt og hjertesvigt foretrækkes slyngediuretika. Er virkningen ikke tilstrækkelig, kan man supplere med kaliumbesparende diuretika. 

Ved væskeansamling i maven (ascites) foretrækkes kaliumbesparende diuretika evt. suppleret med slyngediuretika. 

Ved akut hjertesvigt med vand i lungerne anvendes slyngediuretika. 

Ved forhøjet blodtryk foretrækkes ofte thiazider.  

 

Thiazider og slyngediuretika kan medføre, at indholdet af kalium i blodet falder. Derfor er disse midler tilsat kalium eller anvendes sammen med kaliumtilskud eller kaliumbesparende diuretika. 

Thiazider
Slyngediuretika
Kaliumbesparende midler

Forfattere

Lars Bjerrum (Forfatter)