Polio

Revideret: 09.02.2017

Hvad er Polio?

Polio er en smitsom virussygdom, der kan medføre alvorlige lammelser. Heraf den danske betegnelse "børnelammelse". Polio var indtil 1950'erne en almindelig sygdom, men er nu næsten udryddet takket være udbredt vaccination af børn mod polio.  

Symptomer

Hos de fleste er infektionen helt uden symptomer eller med lette symptomer i form af feber, ondt i halsen eller diarré. Mindre end 1% af de smittede udvikler lammelser, der hyppigst rammer benene, men også kan omfatte arme og de muskler, man bruger til at trække vejret med. Man kan også få meningitis med hovedpine og stivhed i nakken.

Hvordan forløber sygdommen?

Fra smittetidspunktet til de første symptomer viser sig, går der mellem 6 og 20 dage. Hos de personer, der får lammelser, bliver lammelserne værre i en periode på 2-3 dage. Derefter bliver det normalt gradvis bedre, og musklernes funktion bliver normale. Det kan dog tage mange måneder.
Hos nogle patienter er der varige lammelser. Den mest alvorlige komplikation er lammelse af vejrtrækningsmusklerne, som kan være dødeligt.  

Hvem får sygdommen?

Den sidste store polioepidemi ramte Danmark i 1952-1953 og man fandt ca. 2.000 tilfælde af polio. De fleste af tilfældene var blandt børn. 

 

Polio forekommer ikke længere i Danmark. De sidste tilfælde, som opstod i Danmark, var i 1976. Også på verdensplan er polio næsten forsvundet. I 1988 var der 350.000 tilfælde, mens der i 2008 var 1.659 tilfælde og i 2015 under 100 tilfælde. I 2015 var der kun tilfælde i Pakistan og Afghanistan. Da poliovirus kun kan leve i mennesker, er det realistisk at tro på, at polio er tæt på at være udryddet. Et udbrud i 2013 i Syrien, hvor sygdommen ellers har været forsvundet siden 1999, understreger vigtigheden af at opretholde vaccinationsprogrammer globalt - indtil sygdommen med sikkerhed er udryddet. 

Hvordan smitter polio?

En smittet person udskiller store mængder virus i afføringen. Dette kan forurene drikkevand, så andre får smitten ved at drikke det forurenede vand. Smitte kan også ske direkte fra person til person.

Hvad er årsagen til polio?

Poliovirus. Der findes tre forskellige typer af poliovirus.

Undersøgelser ved polio

Poliovirus kan påvises i sekret fra svælget og afføring hos en smittet. I en blodprøve kan poliovirus påvises indirekte ved at måle kroppens antistoffer mod polio. 

Behandling af polio

Der findes ingen medicinsk behandling af polio, men det er vigtigt at behandle komplikationer. Ved lammelse af vejrtrækningsmusklerne er det nødvendigt med kunstig vejrtrækning (respirator).
Fysioterapi med styrke- og koordinationstræning kan hjælpe den syge til at opnå bedre muskelfunktion. 

 

Vaccination 

Polio kan forebygges ved vaccination. Vaccinen indgår i Sundhedsstyrelsens børnevaccinationsprogram, hvor poliovaccine gives samtidig med andre børnevacciner til indsprøjtning. Beskyttelsen mod sygdommen er livslang. 

 

Hvis du ikke er vaccineret 

Voksne, der ikke tidligere er vaccineret, kan også blive vaccineret med poliovaccine. Det tilrådes endvidere, at alle rejsende, der skal opholde sig i Afghanistan eller Pakistan i mere end 4 uger, re-vaccineres, hvis det er mere end et år siden, de blev vaccineret mod polio. Dette fordi re-vaccination er vist at mindske risikoen for, at man bliver rask smittebærer af poliovirus og på den måde bringer virus med uden for de ramte lande.  

 

I perioder tilrådes også vaccination ved rejse til andre lande, og nogle lande stiller ved indrejse krav om dokumentation for vaccination, hvis man har opholdt sig i et område/land med polio. Det er derfor altid vigtigt at spørge en læge til råds inden udlandsrejse, hvis man er usikker på de aktuelt gældende regler. 

Lægemidler

Forfattere

Court Pedersen (Forfatter)