Urinsyregigt

Revideret: 27.06.2016

Hvad er Urinsyregigt?

Urinsyregigt (arthritis urica) eller podagra er en form for gigt, som skyldes, at der udfældes urinsyrekrystaller i et eller flere led.

Symptomer

Urinsyregigt viser sig som regel ved, at du får anfald med akut hævelse, rødme og smerte i et enkelt led, fx i en storetå (podagra). Smerterne er meget voldsomme, men de klinger af i løbet af en uges tid. Urinsyren kan aflejre sig i huden, hvor den ses som små, gullighvide knuder (tophi). Hvis urinsyren aflejrer sig i nyrerne, kan du få nyresten

Hvordan forløber sygdommen?

Urinsyregigt begynder som regel med et akut anfald af ledsmerter og -hævelse. Smerterne og hævelsen klinger normalt af i løbet af en uges tid. Derefter har man som regel ingen symptomer, men man kan få nye anfald med vekslende mellemrum, og hvis sygdommen ikke bliver behandlet, kan man få kroniske ledsmerter og ledhævelser. 

Hvem får sygdommen?

Den typiske person med urinsyregigt, er en overvægtig mand i 40'erne med forhøjet blodtryk og eventuelt nedsat nyrefunktion. Kvinder kan også få urinsyregigt, men ofte først efter 60-års-alderen. Hyppigheden af sygdommen er tiltagende i befolkningen. 

Hvad er årsagen til urinsyregigt?

Urinsyre er et af kroppens affaldsstoffer, som bliver udskilt gennem nyrerne. Når mængden af urinsyre i kroppen vokser, kan der udskilles urinsyrekrystaller i leddene, og der kommer akut betændelse i leddene.
Forhøjet indhold af urinsyre i blodet behøver dog ikke nødvendigvis at føre til urinsyregigt.

Der er mange årsager til, at mængden af urinsyre i kroppen stiger: 

  • Nogle har arvet en øget risiko.
  • Nogle spiser store mængder af fødevarer, som blandt andet nedbrydes til urinsyre, fx kød, indmad, makrel og ansjoser.
  • Visse sygdomme med stor celleomsætning, fx psoriasis, øger urinsyremængden.
  • Ved nedsat nyrefunktion udskilles mindre urinsyre. Det samme sker ved at drikke alkohol, som er en hyppig årsag til akut urinsyregigt.
  • Højt indtag af frugtsukker (fructose). Det er især et problem ved større indtag af søde læskedrikke, som industrielt tilsættes fructose-holdige sukkerarter. Indtag af søde frugter i almindelige mængder udgør næppe noget problem, og pga. frugternes ellers gavnlige virkninger på helbredet fraråder man ikke et almindeligt forbrug af søde frugter.
  • Kunstigt sødede læskedrikke medfører ikke stigning i koncentrationen af urinsyre i blodet.

Undersøgelser ved urinsyregigt

Den vigtigste undersøgelse er en ledpunktur, hvor lægen udtømmer noget ledvæske. Ved at undersøge ledvæsken i mikroskop kan lægen se urinsyrekrystaller. Du kan også få målt indholdet af urinsyre i blodet ved en blodprøve

Behandling af urinsyregigt

Hvad kan jeg selv gøre? 

For at undgå nye anfald skal du skære ned på dit forbrug af alkohol og søde læskedrikke og spise mindre kød, indmad, makrel og ansjoser. Det er også vigtigt, at du taber dig, hvis du er overvægtig. 

 

Medicinsk behandling 

Medicinsk behandling af urinsyregigt består dels af behandling af smerter ved anfald, dels af forebyggende behandling.

De akutte ledsmerter kan behandles med NSAID (midler mod gigt og smerter), med binyrebarkhormon, som evt. kan indsprøjtes i leddet, eller med colchicin.
Ved gentagne anfald samt ved meget forhøjet urinsyre i blodet bør du have en forebyggende behandling.

Til forebyggelse af urinsyregigt anvendes allopurinol, febuxostat, colchicin, Lesinurad og probenecid.
Allopurinol og febuxostat hæmmer dannelsen af urinsyre. Virkningen sker ved, at stoffet blokerer et enzym, som er nødvendigt for urinsyredannelsen. 

Colchicin dæmper betændelsesprocessen i leddet. 

Lesinurad og probenicid øger udskillelsen af urinsyre gennem nyrerne. Denne behandling virker imidlertid ikke, hvis nyrefunktionen er nedsat. 

 

Hvis du har flere spørgsmål om din sygdom, kan du kontakte Gigtforeningen

Lægemidler

Binyrebarkhormoner til indsprøjtning i led og bløddele

Immunundertrykkende midler mod urinsyregigt

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere