Strontium

 

Strontium bremser knoglenedbrydningen samtidig med, at opbygningen tilsyneladende øges. Under behandlingen stiger knoglemineralmængden mere end selve knoglemængden, da strontium indbygges i skelettet og tæller med ved måling af knoglemineraltætheden, når man bliver scannet. Antallet af nye brud i ryggen halveres under behandlingen, og antallet af brud andre steder i skelettet mindskes. Der gives samtidig et tilskud af calcium og D-vitamin. 

  

Strontium  indtages dagligt i form af et pulver (granulat), som skal oprøres i et glas vand og drikkes. Man skal have fastet i 2 timer, før man tager det, og i 2 timer efter indtaget. De fleste foretrækker derfor at tage medicinen om aftenen lige før sengetid. 

  

Hvis man får hudgener, er det vigtigt at kontakte sin læge med det samme, da det kan være et udtryk for en allergisk reaktion. Behandlingen giver en lille øget risiko for at få blodpropper i de dybe vener (blodårer) i fx benet. Hvis man tidligere har haft en blodprop i fx benet, eller man ved, at der er tendens til at få blodpropper i ens familie, bør man derfor undgå denne behandling. For at undgå blodpropper er det vigtigt at holde pause med behandlingen, hvis man af den ene eller anden grund ikke er i stand til at opretholde et almindeligt aktivitetsniveau. Man bør derfor så vidt muligt holde pause med behandlingen i 3-4 dage før en lang flyvetur eller lignende tilstand, hvor man skal være stillesiddende eller ligge ned i længere tid, fx en planlagt operation. På grund af risiko for bivirkninger anbefales behandling med strontium kun til patienter, som ikke kan tåle andre former for osteoporosebehandling.