Plaster

Revisionsdato: 11.09.2017

 

Plaster er beregnet til at sætte på ubeskadiget hud. Et plaster indeholder et lægemiddel, der enten skal virke lokalt i huden, som fx lokalbedøvelse før indsprøjtninger, eller som bliver optaget til blodbanen fra huden, sådan som man kender det fra hormonplastre eller nicotinplastre til rygeafvænning. Plastre bruges også hyppigt som en del af smertebehandlingen hos ældre.  

 

Se eksempel på plaster til smertebehandling


Mange plastre er udformet som depotplastre, hvor lægemidlet afgives til huden med en konstant hastighed i den tid, plastret er anbragt på huden. Nogle depotplastre skiftes hver dag, andre sjældnere. 

  • Huden skal være ren og tør, der hvor du sætter plastret på.
  • Det fremgår af indlægssedlen, hvor på kroppen plastret skal placeres.
  • Når du tager et plaster af, bør du rense huden for at fjerne rester af lægemidlet og for at nedsætte risikoen for hudirritation.
  • Vælg et nyt sted på huden, når du skifter plaster.
  • Husk at tage det gamle plaster af.

 

Bemærk: Et brugt plaster indeholder stadig aktivt lægemiddel, når det skal fjernes. Det skal derfor kasseres på samme måde som anden medicin. 

 

Medicinsk plaster 

 

Transdermalt system 

Et enkelt smertestillende middel Ionsys® findes som et transdermalt system. Det består af en lille, flad beholder, som har klæbeflade på den ene side. Beholderen samles og klæbes på patientens brystkasse eller overarm. På forsiden er et display og en doseringsknap, så patienten selv kan udløse en smertestillende dosis. 

 

Forfatter(e)