Hvad er medicin?

Revisionsdato: 07.11.2016

 

Medicin, også kaldet lægemidler, er varer, som er egnet til at 

  • behandle eller forebygge sygdomme hos mennesker eller dyr
  • genoprette, ændre eller påvirke fysiologiske funktioner i kroppen
  • stille en medicinsk diagnose (fx kontrastmidler).

 

Lovgivning på området 

Definitionen af et lægemiddel kan man finde i Lov om lægemidler § 2 (Lov nr. 1180 af 12. december 2005). Loven omfatter også svangerskabsforebyggende midler (prævention). Der er ca. 2.200 markedsførte lægemidler i Danmark. 

 

Reagensglas

Godkendelse af medicin 

Før et middel kan forhandles som lægemiddel, skal det først godkendes af den danske Lægemiddelstyrelse eller af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Den virksomhed, der fremstiller lægemidlet, skal også godkendes og kontrolleres af Lægemiddelstyrelsen. Når lægemidlet er blevet godkendt, udsteder Lægemiddelstyrelsen eller EMA en markedsføringstilladelse på lægemidlet. Læs mere om Godkendelse og kontrol af medicin

 

Handel med lægemidler
Receptpligtige lægemidler og hovedparten af håndkøbslægemidlerne må kun sælges på landets apoteker. Nogle håndkøbslægemidler må dog forhandles i mindste pakning i fx supermarkeder eller på tankstationer. Naturlægemidler må derimod sælges i fri handel, fx i supermarkeder og helsebutikker. 

 

Vitaminpræparater
Vitamin- og mineralpræparater er afhængig af deres styrke enten lægemidler (håndkøb eller receptpligtigt), naturlægemidler eller kosttilskud. Kosttilskud er ikke underlagt Lægemiddelstyrelsen som myndighed, men hører under Fødevarestyrelsen. Mange vitamin- og mineralpræparater kan derfor købes i fx supermarkeder.  

 

Hvad består lægemidler af? 

Lægemidler består af et eller flere virksomme stoffer, kaldet lægemiddelstoffer eller aktive stoffer og en række uvirksomme hjælpestoffer. Det samme lægemiddelstof kan markedsføres under forskellige handelsnavne, fx findes det smertestillende stof, paracetamol, under flere handelsnavne, bl.a. Panodil®, Pamol® og Pinex®.  

 

Hjælpestoffer og farvestoffer 

Hvilke hjælpestoffer, der indgår, afhænger bl.a. af, hvilken lægemiddelform man ønsker at fremstille, dvs. om det er en tablet, en salve eller en væske til indsprøjtning. Formålet med at tilsætte hjælpestoffer kan være at opnå en form, som gør det let at bruge lægemidlet, eller at lette optagelsen af lægemiddelstoffet i kroppen. Hjælpestoffer i tabletter kan være kartoffelstivelse, talkum eller gelatine. Disse stoffer er dels fyld, som giver tabletten en passende størrelse, dels midler, som gør det teknisk muligt at forme en tablet.

Nogle hjælpestoffer øger holdbarheden, fx modvirker antioxidanter nedbrydningen af det aktive stof, og konserveringsmidler hindrer vækst af bakterier, fx i øjendråber. Ubehagelig lugt eller smag ved en tablet kan dækkes med et film- eller sukkerovertræk, ligesom flydende medicin kan tilsættes et sødemiddel eller et smagsstof. 

 

Farvestoffer i tabletter letter identifikationen, eller kan i nogle tilfælde dække over et grumset udseende. 


På medicin.dk er angivet de vigtigste hjælpestoffer for hvert præparat. Indeholder præparatet stoffer, som erfaringsmæssigt kan udløse allergi (fx farvestoffer, konserveringsmidler og laktose (mælkesukker)), vil det altid fremgå af beskrivelsen af lægemidlet. 

 

Læs mere om, hvad præparatbeskrivelserne på min.medicin.dk indeholder

 

Forfatter(e)