Flere kvinder tilbydes nu gratis HPV-vaccine

Publiceret: 15.01.2014

Statens Serum Institut skriver den 14. januar 2014: 

  

"Den 1. januar 2014 er der indført ændrede aldersgrænser i det eksisterende tilbud om gratis HPV (human papilloma virus)-vaccination i det danske børnevaccinationsprogram. Som tidligere tilbydes HPV-vaccinen til alle piger, når de fylder 12 år, men tilbuddet er blevet udvidet, så vaccinationerne kan gives, op til de unge kvinder fylder 18 år (mod hidtil 15 år)."
 

Der er desuden vedtaget et midlertidigt gratis tilbud om HPV-vaccination til kvinder fra fødselsårgangene 1993-1997. Tilbuddet gælder indtil udgangen af 2015. Vaccinen er den samme, som bruges til piger i 12-års-alderen i børnevaccinationsprogrammet og giver beskyttelse mod både livmoderhalskræft og  kønsvorter (kondylomer)

  

Læge der vaccinerer kvinde 

  

Vaccinationsprogrammet 

Vaccinationen foretages typisk af egen læge og består af en vaccinationsserie af tre doser Gardasil® á 0,5 ml, der gives på dag 0, 2 måneder og 6 måneder. Minimumsinterval mellem 1. og 2. vaccine er én måned og mellem 2. og 3. vaccine tre måneder.
Alle tre vacciner tilstræbes givet inden for ét år; ved forsinket vaccination gives næste vaccine hurtigst muligt. Hvis man tidligere er startet på et vaccinationsprogram, men ikke har færdiggjort det, gives de manglende vacciner - man starter aldrig forfra. 

  

Læs mere om HPV-vaccination på Statens Serum Instituts temaside Tema om vaccination mod livmoderhalskræft 

  

Du kan også se ændringen i min.medicin.dk´s oversigt over det danske børnevaccinationsprogram.