Forsigtighed ved brug af gigtmiddel

Publiceret: 20.06.2012

På grund af de seneste dages debat om sikkerhed ved brugen af gigtmedicinen diclofenac, minder Sundhedsstyrelsen om, at: 

  • Patienter med alvorlig hjertesygdom ikke bør få gigtmedicin af typen NSAID (non-steroide antiinflammatoriske midler) - som diclofenac. Det samme gælder patienter med forhøjet blodtryk eller anden hjertesygdom.
  • Gigtmedicin af typen NSAID skal bruges i lavest mulig dosis og i kortest mulig tid for at mindske risikoen for bivirkninger.

  

Risiko for bivirkninger i hjertet for hjertepatienter
En række undersøgelser har tidligere vist, at hjertepatienter har øget risiko for at få alvorlige hjertebivirkninger ved brug medicin af typen NSAID. Især NSAID-medicin, der indeholder stoffet diclofenac, har vist sig at medføre risici. Nyere undersøgelser viser, at denne risiko øges efter mindre end en uges brug af medicinen. 

  

Nye undersøgelser er igangsat 

Europæiske eksperter (Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA)) er nu i gang med at gennemgå sikkerheden ved bl.a. diclofenac. Når arbejdet er færdiggjort, vil Sundhedsstyrelsen tilpasse de danske anbefalinger til de resultater, der findes i undersøgelsen. 

  

Læs Sundhedsstyrelsens meddelelse her