Glutenfri diæt ved Cøliaki (glutenintolerans)

Revisionsdato: 03.01.2017

Hvad er gluten? 

Gluten er en del af protein i hvede. Det består af en tredjedel gliadin og to tredjedele glutenin. Gluten anvendes som en samlet betegnelse for de lignende stoffer (komponenter) i rug og byg, dvs. de typer af korn, der giver reaktion hos patienter med Cøliaki (glutenintolerans). Havre har en anden sammensætning end hvede, rug og byg, og undersøgelser har vist, at man kan tåle havre, hvis man har cøliaki. Men havre og produkter med havre kan være forurenet eller opblandet med andre korn og er derfor ikke nødvendigvis fri for gluten. Man kan i stedet for anvende en særlig fremstillet "ren" havre. Spelt, urhvede og emmer er hvede og kan ikke indgå i en glutenfri diæt. 

 

Glutenfri diæt 

Hvis du lider af cøliaki, skal du undgå gluten, og din slimhinde i tarmen vil blive normal, når du følger en glutenfri diæt. Du skal holde diæten livet igennem. 

 

Som erstatning for hvede, rug og byg anbefales andre typer af korn eller planter, fx mel af majs, hirse, boghvede, quinoa (en plante), kikærter eller soja, samt særlige typer af mel baseret på stivelse fra hvede. Du kan købe en række glutenfri varer specielt fremstillet til patienter med cøliaki, fx brød, knækbrød, pasta, kiks, knækbrød, pizzabunde og mysli. Du kan selv bage glutenfrit brød eller købe det i supermarkeder, via internettet eller eventuelt hos bageren. Køber du brød hos bageren, skal det glutenfri brød bages før alt andet, da der ellers kan ske en tilblanding fra andre meltyper. Glutenfrit brød - fremstillet af stivelse fra hvede eller andre glutenfri typer af mel har sjældent det samme indhold af næring som almindeligt brød. Det er derfor vigtigt, at du har mulighed for at få vejledning hos en klinisk diætist også for at sikre, at du spiser sundt og varieret. 

 

Varedeklarationer 

Der kan være gluten i en række madvarer som pølser, pålæg, fx leverpostej, middagsretter, fx frikadeller, sovse, bagværk, øl og slik. Du skal derfor lære at læse varedeklarationen, når du køber ind. Er der hvede, rug og byg i en vare, skal det deklareres. De fleste øl, som er brygget på byg, indeholder gluten i forskellig mængde og må frarådes. Der findes enkelte almindelige øl, der er glutenfri og som kan købe i supermarkeder eller via internettet. 

 

Madvarer, der er mærket med "glutenfri", må indeholde op til 20 mg gluten pr. kg. Madvarer med op til 100 mg gluten pr. kg kan mærkes "meget lavt indhold af gluten" og kan anvendes. Hvis der står "spor af gluten" på deklarationen, må du også gerne anvende madvaren. 

Tilskudsdrikke og ernæring til sonde indeholder ikke gluten. 

 

Vitaminer og mineraler 

På det tidspunkt, hvor du får stillet diagnosen cøliaki, får du målt i en blodprøve, om du har mangel på vitaminer og mineraler. Det kan fx dreje sig om jern, folsyre, B12-vitamin og D-vitamin. Når tarmen er normal, kan du optage vitaminer og mineraler igen. 

 

Fiberrig kost 

En del patienter med cøliaki får ikke dækket deres behov for fibre. Du bør derfor bruge melblandinger med et højt indhold af fibre eller evt. tilsætte ren havre, HUSK, loppefrøskaller eller ærtefibre til det glutenfri brød. 

 

Laktoseintolerans 

Hvis du har cøliaki, kan du muligvis også have Laktoseintolerans, da det enzym, der spalter mælkesukker findes yderst i fimrehårene i tyndtarmen. Du genvinder evnen til at tåle mælkesukker efter nogle måneder. I mellemtiden må du spise mad med et lavt indhold af laktose eller anvende enzymet laktase til at opløse mælkesukker. 

 

Sociale forhold 

Du kan få hjælp fra kommunen til udgifterne til en glutenfri kost ihenhold til lov om serviceydelser. Børn og voksne indtil pensionsalderen kan uafhængig af indtægt få dækket merudgifter til diæten. 

 

Du kan læse mere om cøliaki på Dansk Cøliaki Forening, på Fødevarestyrelsens hjemmeside og på Sundhedstyrelsens hjemmeside

Forfattere