Fakta om antibiotika

Revisionsdato: 23.03.2017

Forbruget af antibiotika har de senere år været stigende, men ser ud til at begynde at være faldende nu i Danmark. Eksperterne advarer fortsat om risiko for udvikling af resistente bakterier, dvs. bakterier, der er modstandsdygtige over for medicin. Når bakterier bliver modstandsdygtige, er det farligt, fordi infektioner som fx lungebetændelse og meningitis kan blive vanskeligere at behandle - og dermed i værste fald livstruende. 

 

Fakta om antibiotikaforbrug 

Antibiotika har eksisteret siden 1930'erne og har haft stor betydning for os, fordi det siden dengang har reddet mange, mange mennesker, der ellers kunne være døde af fx lungebetændelser og sårinfektioner. Men de senere år er antibiotikaforbruget steget så meget, at det begynder at give problemer. Antibiotikaellerej.dk skriver: 

  • "Forbruget af antibiotika er steget kraftigt både hos de praktiserende læger og på hospitalerne i de seneste 10 år. Der er sket en samlet stigning på 40 % fra 1997 til 2014.
  • Vi bruger i stigende omfang de bredspektrede antibiotika. Bredspektret betyder, at medicinen virker mod flere bakterietyper. Det betyder desværre også, at flere bakterietyper udvikler resistens.
  • Forbruget af antibiotika i primærsektoren (dvs. hos de praktiserende læger og speciallæger) udgør 90 % af det totale forbrug af antibiotika til mennesker i Danmark.
  • Forekomsten af multiresistente bakterier er stigende".

Vi sætter fokus på antibiotika og udviklingen af resistens i dette tema - i anledning af den Europæiske antibiotikadag den 18. november 2016.  

 

Se lille tegnefilm om korrekt brug af antibiotika 

 

Film og artikler om antibiotika og udvikling af resistens  

Læs 5 hurtige om antibiotika 

Læs 5 hurtige om resistente bakterier 

Læs Artikel om udvikling af resistens 

Læs mikrobiologens 9 skarpe om antibiotika - interview med mikrobiologisk overlæge, Henrik Friis bragt første gang i Helse, oktober 2014 

Læs Hvornår skal børn have antibiotika? 

Læs Kender du "Vent og se - recepten? Baseret på interview med professor, Lars Bjerrum.  

 

 

Hvad kan du selv gøre? 

Det er vores fælles ansvar at medvirke til at mindske risikoen for resistensudvikling: 

Husk at  

Lade være med at presse din læge for at få antibiotika 

Lade være med at dele din antibiotika med andre 

Blive en ekstra dag under dynen i stedet for at få antibiotika, hvis du har en mild infektion. Antibiotika forkorter typisk kun milde infektioner med ½-1 dag. 

 

 

Virus eller bakterier? Hvornår skal du have antibiotika? 

Hvornår antibiotika og hvornår IKKE ?  

Infektioner, derikkekræver behandling med antibiotika: 

Hoste 

Forkølelse 

Influenza 

Infektioner, der sjældent kræver behandling med antibiotika: 

Halsbetændelse 

Mellemørebetændelse 

Bihulebetændelse 

Infektioner, der kræver behandling med antibiotika: 

Lungebetændelse 

Meningitis 

Nyre-bækkenbetændelse 

 

 

Andre gode hjemmesider: 

Antibiotikaellerej.dk, en hjemmeside udviklet af Sundheds- og Ældreministeriet, Dansk Selskab for Almen Medicin, Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen, Danske Regioner, Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut. 

 

Kilde: Antibiotikaellerej.dk, min.medicin.dk