Undgå diarré på rejsen

Revisionsdato: 06.10.2016
Duften af krydret, grillet lammekød, synet af store, farverige stabler af eksotiske frugter og grøntsager kan friste på udenlandske markedspladser. Men mad og drikke kan overføre infektionssygdomme.

Typisk vil det være diarré, som skyldes bakterier, virus eller parasitter. Du skal generelt betragte al rå mad som smittefarligt. 

  

Tips til mad og drikke på rejsen 

  

  • Undgå rå grøntsager
  • Undgå upasteuriserede mælkeprodukter inkl. is
  • Spis kun gennemstegt eller kogt mad, der stadig er varmt
  • Skræl selv frugt, lige inden du spiser det
  • Undgå isklumper
  • Kog vand, før du drikker det. Drik alternativt mineralvand med kulsyre fra dåse eller flaske.

  

  

Op mod 50% af rejsende til Afrika, Asien, Sydamerika og Mellemøsten får rejsediarré med tynd, vanddig afføring, mavekneb og kvalme. Som regel går det over af sig selv, men hvis du har høj feber mere end tre dage, eller diareén fortsætter mere end 14 dage, bør du søge læge. Også hvis der er blod eller slim i afføringen, bør du søge læge. Antibiotika kan mildne og forkorte forløbet af diarré fra typisk tre til et døgn. 

  

  

På toilettet 

  

Læs om vaccination på rejsen 

Læs om myggestik og sex på rejsen 

Læs tips om ophold i solen, solbeskyttelse og D-vitamin