Vaccination på rejsen

Revisionsdato: 02.08.2017
Hvis du skal rejse til et udviklingsland, er det en god ide at undersøge, om du bør vaccineres, før du skal af sted. Nogle vacciner skal du have flere gange, så det er godt at være tidligt ude.

Du kan læse mere om de aktuelle anbefalinger for vaccination på rejser på Statens Serum Instituts hjemmeside. Du bør altid være vaccineret mod difteri og stivkrampe (tetanus) inden for de sidste 5 år eller genvaccineret inden for de sidste 10 år. 

 

Vaccination mod  

Gives til  

Hepatitis A 

Rejsende til områder med dårlig hygiejne uden for Vesteuropa, Nordamerika og Australien. 

I særlig risiko er børn af indvandrere under besøg i forældrenes oprindelsesland.  

Hepatitis B 

Bør overvejes hos alle rejsende og udstationerede med længerevarende (måneders) ophold i områder, hvor kronisk hepatitis B er hyppig. 

I særlig risiko er personer, der skal arbejde inden for sundheds- eller institutionsområdet, personer med hyppig, tæt kontakt til lokale småbørn, personer med seksuelle kontakter og personer med behov for sygdomsbehandling under opholdet.  

Gul feber 

Rejsende til tropisk Afrika og Sydamerika mellem 15° nord og 15° syd.  

Japansk hjernebetændelse 

 

Ophold af mere end 1 måneds varighed i landområder, hvor der forekommer smittespredning med dette virus. Under epidemier også korttidsrejsende. 

Japansk encephalitisvirus forekommer især i landdistrikter og storbyers slumkvarterer. Smitterisikoen er størst i fugtige årstider.  

Kolera  

Ved længerevarende ophold i områder med kolera eller steder, hvor der er koleraepidemi. 

Sundhedspersonale, der skal arbejde i sådanne områder. Se Dukoral®

Tyfus  

Ophold i områder med tyfus under dårlige sanitære forhold. Sædvanligvis anbefales kun vaccination af indvandrere på familiebesøg samt langtidsrejsende til sådanne områder. Se Vivotif® og Typhim VI®